Як святкують Великдень у різних країнах

У своїх матеріалах ми розкриваємо теми світових трэндов. Таким чином на наших сторінках ви завжди можете знайти актуальне свіжачок. Пройди простий спосіб реєстрації, і у тебе з'явиться свій профіль в нашому журналі, а ще ти зможеш коментувати сподобався матеріал. Пасха – головне свято всіх православних християн, який символізує воскресіння і радість від зустрічі з вічністю.

У Болгарії, приміром, його називають Великдень. День свята був призначений Першим Вселенським Собором в 325 році. Католицька Пасха відзначається між 22 березня і 25 квітня за григоріанським календарем, православні – між 4 квітня та 8 травня за юліанським календарем.

OFFICEPLANKTON представив нижче, як святкують Великдень у різних країнах. Тільки у нас ви зможете поглянути на дивовижні традиції святкування одного з найулюбленіших свят наших читачів. У Болгарії в кожному домі чисто прибирають, миють вікна і одягається в новий одяг (символ нового життя навесні і воскресіння Христа), ставлять на стіл смачні страви та солодощі, салати зі свіжих овочів, розливають червоне вино. Більшість болгар в цей день їдять баранину, що пов'язано з образом Христа як жертовного агнця.

Зазвичай фаршированого ягняти запікають в печі з печерицями або рисом. Багато зберігають старовинну традицію і вплітають у великодній хліб розфарбовані яйця. У Воєводині популярною стравою є копчена свинина, фарширована шпинатом. Фарбувати яйця в червоний колір болгари починають вже в четвер.

Старша в родині жінка хрестить яйцем всіх дітей в будинку, щоб вони не хворіли. У Греції спеціальним авіарейсом доставляють з Храму Гроба Господнього в Єрусалимі Благодатний вогонь. Його урочисто зустрічають з почесною вартою в Афінах, а звідти розвозять у ліхтариках по всій країні, аж до найвіддаленіших грецьких островів. Під час Хресного ходу люди йдуть не навколо храму, як у нас, а з співом і запаленими свічками прямують по міських вулицях на центральну площу.

Там перед багатотисячним натовпом відбувається символічне спалення Іуди (замість нього може бути опудало особливо непопулярного політика). Рівно опівночі, після урочистого читання Євангелія, починається грандіозний феєрверк. А на острові Хіос, що в Егейському морі, парафіяни двох сусідніх церков і зовсім влаштовують перестрілку петардами.

На острові Керкіра напередодні Великодніх свят виготовляють сотні великих і маленьких глиняних горщиків, які належить розбити в ознаменування перемоги добра над злом на Великдень. Горщики, прикрашені написами з добрими побажаннями, скидають з верхніх поверхів будинків прямо на вулицю з вікон. Кожен перехожий повинен взяти на щастя черепок від розбитого горщика. На пасхальній трапезі греки їдять традиційний суп з баранячих тельбухів – магирицу, і п'ють рецину – перше вино минулорічного врожаю.

На природі влаштовують широкі гуляння і пікніки, смажать на вогнищах молодих ягнят. У Салоніках міський муніципалітет влаштовує для всіх безкоштовне частування: на столах виставляють вино, м'ясо і обов'язково червоні пасхальні яйця з солодким чуреком. На солодке подають пиріжки з горіхами з філо (тонкого листового тіста) і печиво у формі вінка. Пісні і грецькі танці сіртакі не замовкають до самого ранку, і тривають весь Світлий тиждень.

У Румунії печуть у печі великодню бабу «babele» – солодке блюдо з макаронів, яке заливається в спеціальні формочки. У деяких регіонах країни існує і страва «протилежної статі» – дід. Але, на відміну від баби, дід повинен бути кислуватим або солоним на смак. Це блюдо традиційно освячують у церкві. Великодній хліб румуни прикрашають хрестом, заплетенным в косичку, а простір між кісками хреста викладають сиром.

Зверху найчастіше кладуть забарвлене просо, в деяких районах – зернята маку. У багатьох регіонах жінки додають у великдень горіх і мускатний горіхи, ром, апельсини або лимони, родзинки. Для того щоб паска була жовтіше – дрібно протерту гарбуз. Крім традиційних продуктів, румуни освячують у церкві також сіль, цукор, сало, гроші, а в деяких регіонах часник.

У Канаді багато жителів в цей день з'їжджаються до пам'ятника українській писанці в місті Вегревиль. Цей шедевр – яйце довжиною 8 метрів і шириною 5 метрів, зроблений з уламків літаків, важить більше двох тонн, повертається на вітрі і видно за багато кілометрів. Обхопити його можна лише за умови, що двадцять людей візьмуться за руки, а вже розбити таке яйце просто неможливо.

У великодню ніч канадці проводять хресний хід, під час якого священики освятять не тільки людей, але і вдома, шляхи, воду, повітря і саму землю. У кожної з гілок православ'я на території Канади існує своя традиція фарбування і розписування великодніх яєць. Російські християни традиційно фарбують крашанки в однорідний темно-червоний колір міцним відваром цибульного лушпиння. Серби і болгари розмальовують їх кольоровими візерунками.

А за строгої геометричної розфарбуванні легко можна дізнатися «писанки», розписані українцями. В Японії після закінчення пасхальної літургії вірних роздають освячені крашанки і спеціальну випічку, маленькі здобні булочки. Православні японці не влаштовують пишних урочистостей, відзначаючи свято у вузькому сімейному колі або з парафіянами своєї громади.

А у відповідь на вигук «Харисутосу фуккацу» (Христос воскрес!) всі віруючі японської православної церкви в ці дні одностайно вигукують: «Дзіцу-ні фуккацу» (Воістину воскрес!). У Китаї для парафіян влаштовують чаювання з здобної освяченої випічкою. Основне урочисте богослужіння проходить в Пекіні, в храмі Успіння Пресвятої Богородиці, який знаходиться на території консульства Росії.

Також служба відбувається в Шанхаї, де є велика православна громада. Цікаво, що при вході в храм громадянам Китаю потрібно пред'являти паспорти: завчасно складаються списки тих, хто може бути присутнім на пасхальній службі. Крім того, у великодню неділю влаштовується самодіяльне театралізована вистава та концерти.

Для дітей священики проводять заняття в недільній школі, на яких розповідають про життя Ісуса Христа і дають знання про основи православ'я. У Сербії прямо в церковних дворах грають циганські оркестри, а люди водять величезний хоровод – коло. Це гуляння називається варош або народний собор.

А в сербському селі Мокрин відбудеться справжній чемпіонат з яєчним боїв, де кілька сотень пар учасників будуть з'ясовувати, чиє яйце міцніше. На святковому столі у сербів крім яєць і пасок обов'язково будуть хліб, вино і варене кропило, ягня, запечений на вертелі з оливковою олією. У Грузії в селі Шухути на Великдень грають в старовинну гру лело. Дві команди намагаються завоювати і пронести у ворота супротивника 16-кілограмовий шкіряний м'яч. Підготовка до цієї гри починається через кілька днів.

Старожили села шиють м'яч зі шкіри, наповнюють піском і додають в нього трохи вина. М'яч відносять в місцеву церкву і передають місцевому священику. Священик освячує м'яч і зберігає його в церкві до початку гри. Після змагання команда-переможниця відносить м'яч на могилу недавно померлого шановного односельця. А потім колишні суперники збираються разом за столом і відзначають Великдень.

Мабуть як святкують пасху в Америці, ми знаємо завдяки американським фільмам. В Америці християни прикрашають великодні кошики живими квітами, стрічками і бантами. У церквах і будинках прийнято ставити горщики з ліліями, які продають в квіткових магазинах в горщиках. Будинки на рушниках ставлять паски, сирну паску, яйця, домашні свічки.

Традиційне блюдо у кожної родини в цей день своє, проте багато готують картоплю, всілякі фруктові салати і шинку з ананасами.

Схожі статті: